Tip Pilih Pakaian untuk Pergi Haji & Umrah

Menunaikan ibadah haji merupakan rukun Islam kelima yang diwajibkan ke atas orang islam yang berkemampuan. Persiapan fizikal dan mental perlu kental kerana ibadah haji memerlukan para jemaah banyak bergerak. Pakaian kelengkapan sepanjang di tanah suci juga perlu mencukupi dan sesuai dengan suasana.  

Fabrik tak jarang

Menjejak kaki ke tanah suci perlu memakai pakaian yang sopan dan patuh syariah. Fabrik tak boleh jarang sehingga menampakkan warna kulit kerana ia tidak menutup aurat dengan sempurna.

Telekung yang selesa

Telekung ialah pakaian wajib semasa mengerjakan haji dan umrah. Penting memilih telekung yang selesa untuk mengelakkan rasa terganggu lagi-lagi di bahagian muka  tidak longgar dan tidak ketat supaya dapat beribadah dengan tenang. Sekarang, inovasi telekung berlengan menjadi pilihan ramai jemaah sebab sangat praktikal dan mudah bergerak.

Fabrik tak melekap dan longgar

Fabrik tak melekap dan saiz yang longgar pada tubuh melengkapkan ciri-ciri patuh syariah. Apabila kain melekap atau saiz yang ketat akan menampakkan bentuk tubuh. Lebih-lebih lagi jika ditiup angin, tidak sopan dipandang. Berhati-hati ketika memilih dan membeli pakaian.

Baju solat ready

Baju solat ready memudahkan urusan solat tanpa risau juga terselak bahagian lengan tanpa memakai sarung lengan. Desain inovatif solat ready sangat praktikal dan antara pakaian yang perlu dibawa ke tanah suci.

Tudung menutup dada

Firman Allah SWT dalam al-Quran:

Maksudnya: Dan hendaklah mereka menutupkan kain kerudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya (auratnya).

(Surah An-Nur ayat 31)

Tudung menutup dagu dan mudah dipakai

Memakai tudung berdagu boleh terus dibawa solat. Dagu pula merupakan sebahagian anggota yang perlu ditutup ketika menunaikan solat. Selain itu, tudung mesti mudah dipakai untuk memudahkan urusan mengambil wuduk.

Memudahkan pergerakan

Ibadah haji dan umrah memerlukan banyak pergerakan seperti tawaf, saie, ziarah dan lain-lain. Jadi, pakaian khususnya untuk para wanita mestilah selesa dan tidak menyusahkan pergerakan. Bagi orang lelaki, pakaian diperlukan di luar ihram seperti aktiviti ziarah.

Stokin tidak jarang

Kaki ialah aurat yang mesti ditutup. Jadi, stokin perlu dibawa ketika pergi ke Mekah dan Madinah. Stokin mestilah tidak jarang supaya tak menampakkan warna kulit kaki.

Sarung lengan

Fungsi sarung lengan untuk menutupi bahagian lengan dan sebagai langkah berjaga-jaga jika lengan baju terselak. Lengan juga sebahagian daripada aurat wanita.

Kepada jemaah haji  dan umrah yang akan berangkat ke tanah suci dan masih tercari-cari pakaian sesuai untuk di bawa ke sana,  boleh klik Travel Collection
untuk melengkapkan persiapan anda.