Telekung hitam sudah menjadi ruji perempuan Melayu kita. Ini kerana hitam itu warnanya selamat dan universal.

Pada sesetengah orang boleh menampakkan aura bermisteri. Selain tidak cepat kotor, kalau ada cela pun tidak kelihatan.  

Mungkin tidak keterlaluan untuk kita sandarkan normalisasi telekung hitam di kalangan perempuan Melayu kita pada pengaruh budaya Arab. Malah ia bukanlah satu-satunya contoh hasil proses Arabisasi di Malaysia. 

Kini semakin ramai wanita yang akan memasukkan telekung hitam ke dalam senarai barang yang perlu dibawa menunaikan haji atau umrah. Kalau ditanya apa sebabnya, pasti jawapan yang diberi adalah untuk memudahkan mereka blend dengan wanita-wanita tempatan di Tanah Suci.

Bercakap tentang telekung hitam juga, mungkin pernah terdetik di fikiran kita mengapa dalam budaya Arab, jubah yang dipakai orang lelaki berwarna putih tetapi perempuan kebanyakannya memakai serba hitam walaupun dengan cuaca negara Arab yang panas?

Sebab paling ketara adalah kerana warna hitam adalah salah satu warna yang paling kurang menonjol. Malah ia kelihatan lebih tidak menarik perhatian jika dipakai secara longgar.

Oleh kerana dalam Islam wanita diperintahkan untuk memakai pakaian yang menyembunyikan kecantikan mereka, sudah jelaslah warna hitam itu memenuhi keperluan tersebut dengan sempurna. Malah para sahabiyah dahulu juga cenderung memakai pakaian hitam kerana mereka sangat berhati-hati dalam mematuhi perintah agama.

Tetapi ada juga yang berpendapat bahawa memandangkan hitam adalah warna yang paling menyerap haba dari sinaran cahaya matahari, memiliki pakaian hitam dapat mengekang wanita dari sering keluar dari rumah, sekali gus mengelak dari sebarang situasi yang tidak diingini. Apatah lagi dengan iklim timur tengah yang panas, kita boleh bayangkan betapa berbahangnya keluar rumah diselubungi pakaian hitam dari hujung rambut ke hujung kaki.

Pun begitu, memakai serba hitam bukanlah sesuatu yang wajib bagi wanita Islam. Ia juga bukanlah untuk mengawal aktiviti mereka sebaliknya lebih kepada untuk melindungi diri dan mematuhi syarat berpakaian yang telah ditetapkan dalam Islam.

Warna hitam dapat menenangkan fikiran kita dari keraguan sama ada orang lain boleh nampak apa yang kita pakai di bawah telekung.

Malah kita juga tidak perlu risau jika telekung yang dipakai terlalu nipis atau jarang, kerana warna hitam menyukarkan orang lain untuk melihat susuk tubuh pemakai di bawah telekung walau di bawah cahaya yang terang sekalipun.

Fesyen dalam Islam mungkin mempunyai banyak peraturan dan batasan selain penampilan sederhana juga dituntut terutamanya ketika beribadah, tetapi situasi ini secara tidak langsung mencetuskan kreativiti dan inovasi luar biasa.

Lihat sahaja bagaimana SK bermain dengan corak dan fabrik bagi membuktikan bahawa warna-warna default seperti hitam dan putih tidak menjadi penghalang kepada penampilan yang mencerminkan keperibadian dan personaliti. Asalkan ia dipersembahkan dalam lingkungan syariah, pakaian yang sopan dan tidak menonjol juga boleh kelihatan elegan dan bergaya.